Hoofdluis

Gepubliceerd op 6 maart 2018 11:25

Het LOT heeft vandaag (6 maart) weer alle kinderen op hoofdluis gecontroleerd.
In alle groepen zijn bij een aantal kinderen luizen en/of neten gevonden.
Deze ouders zijn inmiddels op de hoogte gebracht en zullen de kinderen z.s.m. behandelen. Woensdag 28 maart is de her controle.
Middels onderstaande info willen we graag alle ouders informeren over de controle en behandeling van hoofdluis.

Zo nu en dan komt er bij kinderen op school hoofdluis voor. Ook nu is dat het geval.
Om uitbreiding te voorkomen is het van belang de hoofdluis direct te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen.
U kunt zelf uitbreiding van hoofdluis in uw gezin tegengaan door wekelijks de haren van uw kind(eren) en die van uzelf te controleren.
Hoe merkt u dat uw kind hoofdluis heeft? In het begin merkt u niets, er kan zelfs sprake van hoofdluis zijn voordat de jeuk begint. Kijk daarom goed tussen de hoofdharen, vooral dicht bij de hoofdhuid. Warme plaatsjes zijn favoriet, zoals schuin achter de oren. Luizen zijn moeilijk te zien, ze zijn ongeveer zo groot als een speldenknop. Bovendien past de hoofdluis zijn kleur aan die van het haar. Neten, de eitjes van de hoofdluis, zien eruit als kleine grijze schilfertjes die vastzitten aan het haar.
Luizen zijn geen overspringers, maar overlopers. Besmetting vindt plaats door direct contact met andere mensen, maar ook via jassen, sjaals etc.
Heeft u hoofdluizen en/of neten ontdekt? Dan kunt u deze bestrijden door het haar twee keer te behandelen (op dag 1 en dag 8) met een luizendodend middel en 14 dagen te kammen met een stofkam. Met name het dagelijks kammen heeft veel effect. Luizendodende middelen en stofkammen zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Het heeft geen zin om als voorzorgsmaatregel een luizendodend middel te gebruiken.
Als u luizen of neten bij uw kind vindt, wilt u dit dan altijd -liefst nog dezelfde dag- melden aan de school?